Mistrovství v PHP 5 - šmejd

http://mozektevidi.net/up/php-logo.jpg

Tak jsem začal číst novou knížku s názvem Mistrovstvní v PHP 5 od Andi Gutmans, Stig Saether Bakken a Derick Rethans. Musím říci, že jsem spíše zklamaný, korektor se pěkně předvedl.
Celý článek je zveřejněn na mozektevidi.net/clanek/mistrovstvi-v-php-5-smejd

#1 ObiSkyWalker webobiskywalker.org/

Zdá se mi, že kvalita odborných knih se nějak snižuje. Dá se najít spoustu knih na dané téma, ale jen málo z nich kvalitních.

Má pak cenu si kupovat knihu, když je spousta návodů na internetu?

date 2.12.2007 Ne 16:26
#2 mr.Crow webdisposed.cz

cpressu se moc překlady nedaří, občas něco přeloží chybně (teda oni to přeloží dobře, ale v češtině máme pro danou věc jiný, podobný termín...), občas něco nepřeloží vůbec (komentáře ke kodu česky i anglicky)...

Pokud umíte anglicky, je asi lepší si odbornou počítačovou literaturu kupovat v originále...

date 2.12.2007 Ne 16:41
#3 Jech webflash-dc.net emailjechK©seznam.cz

Proč každý den alespoň na jednom nebo dvou blozích narazím na slovo "balast"? To neznáte snad jiná slova? Dyť čeština je tak bohatá, to si zas blogeři někde něco přečetli ... chjo ..

date 2.12.2007 Ne 17:06
#4 [zener]

Odborne knizky (zvlaste o PC) jsou uz, rekl bych, zbytecne. Nai nternetu je vetsina veci. Neni nad krasne serialy (konkretne treba o PHP na Linuxsoftu), ktere daji mnohem vic, nez nejaka knizka. Fulltextove vyhledavani a hlavne komentare, to je hlavni nedostatek knizek :))

date 2.12.2007 Ne 17:38
#5 DarkCraft webdarkcraft.org

Heh, nedavno si me tvrdil jak je ta knizka dobra a ja si ji objednal, tak to ti teda fakt dekuju.

date 2.12.2007 Ne 19:59
#6 Tonda webblog.antonindanek.cz/ emaildanek©antonindanek.cz

Knížky rozhodně nejsou zbytečný. Osobně se snažim všechno co jde číst mimo monitor a s nějakýma tutoriálama bych si knížky netroufnul srovnávat. Ty jsou užitečný např. když se člověk učí ve škole programovat procesor a má mezery v Assembleru (což je momentálně muj případ), ale rozhodně ne, když se chce někdo naučit nějakej jazyk pořádně.

Jinak to co zmiňuješ není chyba knížky samotné (jejích původních autorů), ale překladatelů. Taky jsem se setkal se špatným překladem v knížce Open Source: Vývoj webových aplikací. Tady byly občas dokonce věty, který jsem pochopil až když jsem si je zpětně doslovně přeložil do angličtiny. Překlady odborných knih by zkrátka měli dělat jen lidi znalý v oboru, jenže ti na to nemají čas. :)

To, že preferujou Windows ale postavený na hlavu je. :)

date 2.12.2007 Ne 20:00
#7 MzK webmozektevidi.net

reakce na »ObiSkyWalker 1«: Nevím jestli kupovat, ale pujčovat rozhodně. Papírová knížka se čte mnohem lépe, než PDF
reakce na »DarkCraft 5«: A kdo říká, že je to špatná knížka? Pouze ukazuji její chyby, vyzdvihuji její nedostaky. Ale jinak je opravdu dobrá (za 3)
BTW, než si něco objednáš, tak si můžeš přečíst PDF at víš do čeho jdeš

date 2.12.2007 Ne 21:16
#8 DarkCraft webdarkcraft.org

reakce na »MzK 7«: No jo, kdyz ale ty si rikal ze to PDF nemas :)

date 2.12.2007 Ne 23:06
#9 Nobelicek webmozekhovnovidi.net emailcapousek©netzona.cz

Mozku zamysli se. Proc je u PHP5 preferovano CP1250 a ISO? A proc ne UTF? Proto ze php5 neumi nativne s UTF pracovat. Neumii utf tridit, radit, spracovavat spravne. Tato nativni podpora UTF by mela byt az v PHP6.

date 2.12.2007 Ne 23:10
#10 MzK webmozektevidi.net

reakce na »DarkCraft 8«: Už ho nemám, na co by mi bylo PDF když mám papírovou knížku? Možná ji najdu na zálohách.
reakce na »Nobelicek 9«: CP1250 je hodně problematické hlavně na linuxu. Na webu používám UTF a nemám s ním problém (soubory v UTF, připojení do DB v UTF, data v DB v UTF).

date 3.12.2007 Po 08:11
#11 Nobelicek webmozekhovnovidi.net emailcapousek©netzona.cz

reakce na »MzK 10«: Jo? Tak dejme tomu pouzij cestinu v klici a zkus podle nej ksortovat :) A dalsi a dalis :) mozku fakt php nema nativni podporu UTF :) Neumi s ni pracovat. Je jasne pokud nekdo smrdla php stylem jako ty, ze na zadny zadrhel neprijde pokud si vystavis s if lese echo a while, tak na nic neprijdes. Ale jakmile se do toho ponoris hloubeji, budes psat slozitejsi aplikace atd, tak to zjistis hned. PRiklad na jameson.cz, kde GD neumi sprave vypocitat metriku pisma pokud je v utf-8 a rozpadne zborti se do sebe pismo pri vykreslovani. Je to jiz opraveno.

date 3.12.2007 Po 08:19
#12 pi-ka-chu-ka

reakce na »MzK 10«: No tak zkus třeba strlen použít na utf řetězec, nebo si do DB do sloupce (varchar(255))zkus zložit text s diakritikou v utf8 dlohý 255znaků a budě se divit.

Nobelicek ti radi ze svoji zkusenosti, neboj on to tak kdysi psal taky:D

date 3.12.2007 Po 11:58
#13 pi-ka-chu-ka

a ja taky tak

date 3.12.2007 Po 11:58
#14 Nobelicek webmozekhovnovidi.net emailcapousek©netzona.cz

reakce na »pi-ka-chu-ka 12«: Neser :D Ja presne vim o koho se jedna :D

date 3.12.2007 Po 16:46
#15 mjdj webi-hry.eu emailadmin©1web.cz

Již smyslu plný článek :) opro ti těm linuxum :)

date 3.12.2007 Po 16:49
#16 pi-ka-chu-ka

reakce na »Nobelicek 14«: Co je jen rikam, ze ma dat na tvoji radu a usetri si cas:)

date 3.12.2007 Po 20:47
#17 lo3k webdr-ik.net

asi nejkavalitnejsi vyuka php co sem videl je na www.linuxsoft.cz

date 5.12.2007 St 14:42
#18 j.t.d.

Ono žádná z těch knih "Mistrovství v ..." se nepovedla. Leda snad C++, ale to až na opakovaný pokus - to jsem ale nečetl. Assembler ale nicmoc a PHP taky nicmoc. Zrovna to slovo "mistrovství" je dost zavádějící - prostě se tam píše o assembleru nebo PHP, ale s mistrovstvím to moc společného nemá.

date 7.12.2007 Pá 19:34
#19 mr.Crow webdisposed.cz

reakce na »j.t.d. 18«: MS v C++ (3. vydání) vlastním, sice je někde chybný nebo neúplný překlad, ale to se dá přehlédnout.

MS v PHP také vlastním, bohužel PHP nerozumím do takové míry, abych mohl kritizovat knihu o něm :-)

date 9.12.2007 Ne 16:26
#20 MzK webmozektevidi.net

reakce na »lo3k 17«: Souhlas, tam jsem začínal..
reakce na »mr.Crow 19«: Až tak tolik tomu taky nerozumím, ale psát promměné s diakritikou je vrchol :)

date 9.12.2007 Ne 16:43
#21 Bagy webbagy.ic.cz emailbigbagy©centrum.cz

reakce na »MzK 20«: Proměnné s diakritikou jsou celkem častá chyba, je tady vidět, které "překladatelství" své překladatele alespoň minimálně zaškolí do oboru knih, které překládají. Nevíc se mi líbí % a $ v proměnných :)

if ($mozek=read(komentar[#21])) {
$mozek = check_mail();
if (eregi("bagy", $inbox)) {
$mozek = mail_with_answer(bagy);
}
}

date 9.12.2007 Ne 16:49
#22 hibi webicons.cz emailhibi©icons.cz

reakce na »Nobelicek 9«: placas blbosti... php5 umi s utf8 pracovat uplne bez problemu.

date 13.12.2007 Čt 16:28
#23 karel emailkarlos1221©seznam.cz

Chtel jsem si koupin knihu mistrovství v php5, ale když vidim co o ni pišete tak nevim.Prosim poradte jakou knižku bych si měl jako začátečník koupit.

date 14.4.2008 Po 22:43

© 2008 Oldřich Šálek Zásady ochrany osobních údajů